1. Inleiding

1. Over deze FA(P)Q

Hoewel ik best had verwacht dat er regelmatig vragen aan mij zouden worden gesteld, blijkt dat ik toch een verkeerde inschatting heb gemaakt. Het aantal concrete vragen (overigens met name over het houden van een papegaai als kooivogel) is zo groot, dat het haast niet meer doenlijk is iedereen een uitgebreid antwoord te geven. Daarnaast ontvang ik regelmatig van beginnende liefhebbers opmerkingen dat zij behoefte hebben aan informatie over ziektes, kweek en dergelijke. In de praktijk is gebleken dat het vaak om dezelfde soort vragen gaat.

Na lang wikken en wegen heb ik daarom maar besloten de meest gestelde vragen via een gedepersonifiëerd antwoord aan mijn site toe te voegen. Ik wil hierbij nadrukkelijk aantekenen dat ik niet pretendeer alles goed te weten en een beetje als schoolmeester op te treden. Met name ook bij het onderdeel ziektes merk ik nadrukkelijk op dat ik geen opleiding in die richting heb. Dit betekent dat de antwoorden als een richtsnoer kunnen fungeren, maar dat bij serieuze klachten het advies van een daartoe gekwalificeerde dierenarts moet worden ingeroepen. Overigens, als collega liefhebbers of dierenartsen de behoefte mochten hebben op de door mij geplaatste teksten te reageren, dan worden zij daartoe van harte uitgenodigd.

Het is dus niet de bedoeling dat deze site als een systematisch geredigeerd boekwerk gaat functioneren. Dat zou veel te veel tijd kosten. Het is een verzameling van antwoorden, die elkaar soms overlappen en waarbij in de loop van de tijd een verdere invulling plaats gaat vinden.

Reacties die, naar mijn mening, voor andere lezers een nuttige bijdrage aan deze pagina kunnen leveren kunnen gewoon worden toegevoegd. Ik zal in dat geval de schrijver vooraf toestemming vragen, ook over de vraag of de naam er wel of niet bij moet/mag worden vermeld. Eventuele, opbouwend bedoelde, reacties op de opzet zijn natuurlijk ook van harte welkom.

Anton van der Ploeg

2. Huisvesting

2.1 Kooivogels

Wij werken beide en willen een papegaai in huis nemen. Wat vind je hiervan?

Persoonlijk ben ik geen voorstander van het houden van een papegaai in een kooi in huis. Het zijn volgens mij sociale dieren, die met soortgenoten horen om te gaan. In de natuur zie je ze ook nooit alleen. Maar laten we wel wezen, het is niet verboden. Als men dus besluit een papegaai te nemen, bijvoorbeeld om het probleem van de eigen "eenzaamheid" op te lossen, dan komen daar, opnieuw volgens mij, alleen maar de papegaaien voor in aanmerking die met de hand zijn grootgebracht. Deze vogels zijn volstrekt aan de mens gewend en zullen dus ook het meeste genoegen geven (in de hand houden, praten, etc.).

Deze vogel zal wel gezelschap moeten hebben. Dit hoeft bij handopgefokte vogels geen papegaai te zijn! Ik denk dat het niet goed voor de vogel is de hele dag alleen in huis te zitten. Als iedereen overdag naar het werk is zal er dus andere afleiding gezocht moeten worden(radio?, kat?, hond?).

Ik heb al bijna een jaar een papegaai en hij gaat nog steeds niet op mijn schouder zitten. Wat is hiervan de oorzaak?

Ik ben voor (jou helaas) geen liefhebber van tamme papegaaien en heb daar ook niet veel verstand van. Wat ik wel weet is dat je, als je een papegaai in huis wilt hebben, je een jonge handopgefokte papegaai moet kopen; die gaat vervolgens vanaf het eerste moment op je schouder zitten.

Ik zou je graag een antwoord naar de zin willen geven, maar daarvoor weet ik er echt te weinig van. Als je nog een vragen mocht hebben over het kweken met papegaaien in buitenvolières, dan wil ik je graag advies geven.

Wij probeerden een jonge grijze roodstaart met de hand groot te brengen, maar deze na 14 dagen plotseling dood. Heb jij enig idee waar dit aan zou kunnen liggen?

Er kunnen zeer veel oorzaken zijn voor het plotseling doodgaan van een jonge vogel. Het kan eigen schuld zijn maar ook gewoon pech. Achteraf kan de oorzaak vaak alleen door een dierenarts worden vastgesteld. Omdat wij in principe geen vogels met de hand grootbrengen kun je waarschijnlijk betere tips krijgen van meer ervaren mensen op dit vlak. Cruciaal is het voedsel dat je geeft en de temperatuur waarop de vogel wordt gehouden. Het begint met zo'n 36 graden en loopt langzaam terug tot de vogels na zo'n week of 5 in feite op kamertemperatuur kan worden gehouden. Wat het eten betreft: Ze moeten genoeg krijgen, dus zeker in het begin regelmatig worden gevoerd. Eigenlijk moet je pas weer nieuw voer geven als de krop leeg is, vanwege de mogelijkheid die bestaat dat, als er steeds een oud restje in de krop blijft, er gisting gaat optreden. Er zijn vele soorten voeding. De ene kweker zweert bij bijvoorbeeld Nutribird, de andere bij Pretty Bird. Fennie gebruikt voor de onze jonge Müller Amazones, die na 2 tot 3 weken niet meer door de ouders worden gevoerd, het volgende mengsel:

Af en toe geeft ze nog wat fosforzure kalk en als de vogels circa 4 weken zijn af en toe een beetje grit. Na circa 8 weken, als de vogel nagenoeg geheel in de veer zit, wordt hij in een kooi met een laag geplaatste zitstok geplaatst. Er wordt een voerbakje op snavelhoogte geplaatst met daarin gepelde zonnepitten, stukje appel en dergelijke om de vogel, al experimenterend aan het normale voer te krijgen. Om de vogel daartoe te stimuleren wordt iets minder vaak met de hand gevoerd. Bij ons groeien de vogels op deze wijze prima groot.

Heb je ook even een jonge papegaai uit het broedblok, die ik zelf verder met de hand groot kan brengen?

Nee het spijt me, ik ben een principieel tegenstander van het, zonder noodzaak, met de hand grootbrengen van papegaaien, zoals je ook op mijn homepage kunt lezen. Natuurlijk heeft iedereen het recht daarover een eigen mening te hebben, het is ook echt niet illegaal, maar ik haal de vogels dus voor dit doel beslist niet uit het nest. Ik kan je dus niet helpen. Mijn jonge papegaai schreeuwt steeds op een verschrikkelijke manier als hij mij, of andere mensen, ziet. Wat kan ik hier aan doen

Papegaai-achtigen zijn sociale vogels en hebben dus behoefte aan gezelschap (het liefst van soortgenoten). Als een vogel alleen wordt gehuisvest blijft hij behoefte aan aandacht hebben. Hij richt zich dan, in arren moede, maar op de mens. Als de vogel vanaf het begin veel aandacht krijgt en bijvoorbeeld wordt beloond met voer, als hij schreeuwt, zal hij dat steeds meer gaan doen. Is hij misschien bij de vorige eigenaar of nu bij jou verwend? Hoe vervelend het je misschien ook toelijkt, als je wilt dat hij stopt met schreeuwen moet je hem op die momenten negeren; je zou zelfs een doek over zijn kooi kunnen doen, of de vogel in een andere kamer zetten. Omdat ze dat vervelend vinden leert hij (hopelijk) op den duur op te houden met schreeuwen omdat hij best in staat is een relatie met een negatieve gewaarwording te leggen.

2.2 Volière

Kan ik in juni een import bonte boer in een buitenvolière plaatsen? Kunnen er andere vogels bij? Aan welke eisen moet de volère voldoen?

Deze tijd van het jaar is het uitgelezen moment om importvogels aan de buitenvolière te laten wennen. Ik zou wel zorgen dat er een nachthok bij de volière aanwezig is, waar de vogels 's nachts in kunnen slapen. Ze kunnen dan langzaam aan herfst en winter wennen. Voor bonte boertjes zou ik wat dikker gaas nemen dan gewoon "grote parkietengaas" dat 1.05 mm dik is. Ik zou de bonte boertjes zeker samen in de volière doen, want dat is veel beter dan een vogel alleen. Eigenlijk moet je ze laten sexen, want het is natuurlijk het beste dat je een paartje hebt. Dan zullen ze elkaar voortdurend opzoeken.

In het algemeen geldt dat je bij papegaaiachtigen een paartje alleen moet plaatsen, geen andere soorten erbij dus! Bij niet koloniebroeders, zoals bonte boeren, ook niet meer vogels van dezelfde soort.

Er zijn enkele uitzonderingen, zo kun je grasparkieten en valkparkieten goed bij elkaar plaatsen.

Een buitenvolière van 1 meter breed, 1.40 diep en 1.70 hoog is voor bonte boertjes prima!

Van welk materialen kun je het beste volières bouwen?

Vroeger maakte ik volières van hout. Dat kocht ik bij de houthandel waar ik mijn kwaliteit en maten het goedkoopste kon krijgen. Hout is voor papegaaiachtigen niet het meest ideale materiaal. Ik heb de latere volières van gegalvaniseerde buizen gemaakt (gelast). Die kocht ik door ruim tevoren met een oud ijzerhandelaar af te spreken dat hij mij bericht deed wanneer hij een grotere partij afgekeurd ijzer had. De stukjes die niet goed gegalvaniseerd waren streek ik in met zink-compound (galvaniseren met een kwast). Het geheel verfde ik nog met ppp-verf (bladdert niet). Tegenwoordig heb je prachtig aluminiummateriaal, inclusief hoekstukje, die je zo in elkaar kunt zetten.

Let wel op het soort gaas. Voor grote parkieten 19 bij 19 mm, 1,05 mm dik. Dit gaas kan niet worden gebruikt voor kaketoes en grijze roodstaarten. Je zou je overigens goed kunnen oriënteren op een grote vogelmarkt, zoals in september en maart in de IJsselhallen in Zwolle (duizenden vogels en bezoekers, alle soorten materialen).

Ik ga een volière voor grote parkieten bouwen, kun je me zeggen wat de eisen zijn?

Een volledig antwoord is op deze plaats nauwelijks mogelijk. Zou je toch een boek moeten raadplegen. Enige hoofdpunten:
Voor deze vogels volières minstens 4 meter lang (valkparkiet zou korter kunnen) Om ook zelf nog wat wendbaar te zijn: breedte 80 cm voldoende voor alle grote parkieten, hoogte (ruim) 2 meter. Nachthok 1 meter of meer, gaas voor eventueel glas doen! gaas: grote parkiet 19 x 19 mm, 1,05 mm dik (let wel hier kunnen geen kaketoes of grijze roodstaarten achter) dubbel gaas tussen de verschillende volières De praktijk heeft mij geleerd dat je de volières het beste van metaal kunt maken. Aluminiumbuis (vierkant) wordt momenteel veel gebruikt Volières liefst deels wel en deels niet overdekt Fundering: Als je in de stad woont 20 cm in de grond, als je buiten woont minstens 40 cm (bunzingen etc.)

Ik heb altijd parkieten gehad en wil met papegaaien beginnen, wat is het verschil?

In principe is er geen echt verschil tussen het houden van parkieten en van papegaaien. De vluchten hoeven niet langer te zijn dan 2 meter (behalve naar mijn mening Ara's), ze eten papegaaienvoer, het gaas moet dikker en de vluchten liefst van ijzer, zeker bij grijze roodstaarten, kaketoes en Ara's.

Daarnaast, als je buren dichtbij hebt, produceren ze veel lawaai (behalve grijze roodstaarten. Als je ze in de zomer aanschaft hoef je in principe geen verwarming in de winter (heb ik niet tenminste)

Ik vind zelf Ara's eigenlijk te groot voor in de volière, maar er zijn er genoeg die er mee kweken, Met Kaketoes heb ik heel slechte ervaringen (man bijt vaak pop dood). Grijze roodstaarten vind ik niet zo levendig. Ik heb me meer gespecialiseerd in Amazonepapegaaien, dat bevalt mij persoonlijk het best. Over het algemeen broeden ze goed, ze hebben (nog) wel vrij veel onbevruchte eieren, maar brengen de jongen goed groot (eten goed eivoer!)

Als je besluit papegaaien te nemen, zou ik bij aanschaf toch de hulp inroepen van een kweker.

Welke maten moeten mijn volière en nachthok hebben voor Edelpapegaaien?

Je denkt aan 240cm lang. Dat kan wel, maar ik zelf zou de volière voor Edelpapegaaien liever iets langer doen (4 meter of zo). De vliegafstand is voor deze vogels toch wel belangrijk. Een hoogte van ca 200cm is prima, de breedte kan tussen 80 en 100 cm. Een nachthok van 240 cm lang is prima alhoewel het ook wel een meter korter zou kunnen. Voor hoogte en breedte geldt weer hetzelfde. Ik zou het broedblok zo bevestigen dat je er van buiten in kunt kijken bij controles. Het is beter de volière niet van hout maar van metaal te maken, omdat de vogels het hout met hun knaaglust niet ongemoeid laten. Qua gaasmaat zou ik 25,4 x 50,8 mm (2,05 mm draaddikte) of 25,4 bij 25,4 mm (draaddikte 1.6 mm) nemen. Edelpapegaaien kunnen in de winter gerust buiten blijven. Enkele graden vorst is geen probleem. Als het kouder is of als de gevoelstemperatuur door de wind lager ligt kunnen ze beter in het nachthok blijven. Let op dat de vogels niet op de tocht zitten! Het is maar af en toe, maar Edelpapegaaien kunnen behoorlijk schreeuwen. Omdat ze al op 3 jarige leeftijd kunnen broeden, zou ik geen oude vogels van een ander nemen, tenzij je echt zeker weet waarom ze worden weggedaan. Je moet voorkomen "afdankertjes" van anderen te krijgen. Het beste is vogels te kopen van 1 of 2 jaar zijn, maar die zijn schaars. Ik denk dat je van de verschillende soorten het gemakkelijkste Nieuw Guinea Edelpapegaaien kunt krijgen. Het beste is toch wel een kenner mee te nemen als je ze koopt, de verschillen tussen de verschillende soorten edelpapegaaien, vooral bij mannetjes zijn niet groot. Is het erg als Koningsparkieten en Edelpapegaaien, naast elkaar in de volière, elkaar kunnen zien?

Zeker wanneer het gaat om volstrekt onverwante soorten, zoals in dit geval de Australische koningsparkiet en de Nieuw Guinea edelpapegaai, is het geen enkel probleem dat ze elkaar zien. Ik zou voor de zekerheid wel dubbel gaas (afstand 3-5 cm) tussen de vluchten doen. Verder zou ik de broedblokken (liefst binnen vanwege kans op oververhitting door de zon of verstoring door katten) wel zo plaatsen dat ze elkaar daar niet (te nadrukkelijk) zien. Koningsparkieten hebben een langere vlucht nodig dan Edelpapegaaien, de laatsten moeten ook dikker gaas hebben. Weet je dat Edelpapegaaien bijzonder luid kunnen schreeuwen? Wij willen een volière van 3 bij 4 meter en een nachthok van 2 bij 2 meter bouwen voor een stel Edelpapegaaien, is dat groot genoeg?

Eerst even een (natuurlijk opbouwend bedoelde) opmerking over de maten van jullie volière en nachthok. Als je mijn mening vraagt hoeft het geheel niet zo breed. In de eerste plaats zijn Edelpapegaaien niet zulke grote vliegers als bijvoorbeeld Australische parkieten. Ik zelf zou in jullie geval kiezen voor een volière van 80 cm tot 1 meter breed en drie tot vier meter lang. Het nachthok zou ik ook niet breder maken dan 1 meter. 2 meter lengte is prima. Een dergelijke nachthok geeft je de mogelijkheden de vogels in de winter gewoon langere tijd helemaal binnen te houden. Met deze maten is volgens mij het welzijn van de vogel niet in het geding. Als je nu mooie planten in de volière zou kunnen plaatsen zou je een grotere volière kunnen nemen voor het aanzien als geheel, maar van de planten blijft niets over. Wel een tip over de plaatsing van het broedblok. Plaats het in het nachthok ( katten, grote hitte). Hang het zo op dat je van buiten het nachthok controles kunt uitoefenen (bijvoorbeeld als je de jongen moet ringen).

2.3 Omgeving

Ik heb een bont boertje, kan ik daar een andere papegaai bij in de volière zetten?

In het algemeen moet je er bij de papegaai-achtigen van uit gaan dat ze paarsgewijs moeten worden gehouden. Er zijn enkele uitzonderingen (grasparkieten en agaporniden leven bijvoorbeeld meer koloniegewijs). Ook is het bekend dat sommige soorten (zoals valk- en grasparkieten, neophema's en bijv. bergparkieten) goed samen in één volière kunnen worden gehouden, mits..... er voldoende nestgelegenheid aanwezig is. Er zijn veel gevallen bekend van papegaaiachtigen van verschillende soorten die jarenlang heel vreedzaam bij elkaar in de volière zitten. Er zijn echter evenveel gevallen waarin dit, soms na jaren, uiteindelijk toch niet goed ging. Ik kan je dus helaas niet aanraden andere parkieten-, of papegaaiensoorten bij jou bonte boertje te zetten. Als je het toch doet. Let vooral in het begin erg goed op (plaats ze bijvoorbeeld bij elkaar in het weekend als je langer thuis bent, let ook heel goed op of de vogels beide wel eten krijgen). Ik denk dat de kans dat het goed gaat groter is als je het probeert met soorten als Meyers (zelfde continent van oorsprong, zelfde soort). Zeker als het dan ook nog om vogels van verschillend geslacht gaat, maak je de kans op problemen het kleinst. Nogmaals ik raad het je dus niet aan!

3. Voeding

4. Zieken

4.1 Ectoparasieten

Mijn pasverworven witvoorhoofdamazones vertonen de indruk alsof ze bronchitis hebben. Heb jij enig idee wat er aan de hand is?

Erg onderkend is de luchtpijpmijt. De vogels worden er mee besmet door andere vogels, die in de volière aanwezig zijn. Ze geven een vrij futloze indruk en proesten. Met name in stress-situaties geven ze de indruk een tekort aan zuurstof te hebben. Vaak zie je dat ze in de opening naar de buitenvolière gaan zitten om frisse lucht te krijgen. Behandeling is op zich eenvoudig; een paar druppels "anti-luchtpijpmijt"op de huid in de nek, want dan kunnen ze er zelf niet bij komen met de snavel. Dit middel is te verkrijgen in de dierenspeciaalzaak. Let wel op de expiratiedatum: vaak is de datum verlopen.

Omdat alleen de vogel geholpen is en er in de omgeving gewoon weer grote kans bestaat op hernieuwde besmetting, moet je de vogels goed in de gaten houden en opnieuw optreden als dat nodig is.

5. Kweek

5.1 Soorten en ondersoorten

Ik heb sinds kort Jardins papegaaien (ondersoort onbekend). Eten ze hetzelfde als mijn grijze roodstaarten?

Het voeren is hetzelfde als de grijze roodstaarten. Denk erom dat ze ook eivoer moeten hebben, als je tenminste een zaadmenu geeft. Er zijn 4 (onder) soorten:

Kun je mij informatie geven over Edelpapegaaien?

Het valt niet mee hier volledige informatie over de soort te geven. (Ik heb zelf het Duitse boek "Edelpapageien" van Angelika Fergenbauer-Kimmel (ISBN 3-923269-13-70 Horst Müller Verlag) . Ze eten hetzelfde als andere papegaaien, zoals Amazones, maar ze moeten wat meer fruit en groen hebben. Van de meest voorkomende soorten kun je de Nieuw Guinea pop en de Halmahera pop op mijn homepage zien (pag 2). Op internet zou je kunnen zoeken bij "Lexicon of parrots"of bij de encyclopedie van het Nederlands opvangcentrum voor papegaaien". Waarom ga je overigens niet een kijken in het grootste vogelpark van de wereld: Walsrode, tussen Bremen en Hannover (kun je ook op internet vinden). Zij hebben een prachtige redelijk complete verzameling van Edelpapegaaien. Ik heb zelf nogal wat dia's, als het om een specifieke soort zou gaan zou ik je mogelijk een foto kunnen sturen.

Ik ga een werkstuk maken over grijze roodstaartpapegaaien en wil graag informatie

Ik kan je helaas niet zoveel vertellen over grijze roodstaartpapegaaien omdat ik daar niet zelf mee broed. Voortplanting: paarsgewijs houden om ruzies te voorkomen. Grijze roodstaarten gehouden in volieres kunnen in Nederland het hele jaar door broeden. Geslachtsvaststelling is eigenlijk alleen mogelijk via endoscopie (de dierenarts kijkt er met een heel klein cameraatje in om te zien wat mannetjes en vrouwtjes zijn). Ze krijgen meestal drie soms vier eieren. De eieren worden ca 23 dagen bebroed en zijn wit, net als bij nagenoeg alle andere holenbroeders. De jongen hebben een puntje boven aan de snavel (eitand) en pikken daarmee na 23 dagen zelf het ei stuk om er dan uit te kruipen. Het vrouwtje (de pop) voedt ze eerst. Als ze groter worden voert ook het mannetje mee. Als je alleen zaad zou geven gaan ze dood. Ze hebben veel vitaminen en mineralen nodig. Elke vogel krijgt, naast zaad en fruit van mij elke dag 1 eetlepel eivoer (vitaminen, mineralen,zoals kalk voor de botten) Als de jongen gevoerd worden doe ik daar nog extra vitaminen en mineralen bij (Carmix) Ze vliegen na ca 8 weken uit en worden dan nog ca 2 maanden gevoerd. Jonge vogels hebben donkerbruine/zwarte ogen. Later wordt de iris geel.

Ik moet een spreekbeurt houden over parkieten en wil graag informatie

Je bezorgt mij wel een probleem want er zijn honderden parkietensoorten en evenveel andere papegaai-achtigen. Ik zal het dus algemeen houden. Ik denk toch dat je naar de bibliotheek moet gaan en een boek raadplegen. Als het jou alleen om grasparkietjes gaat: ze worden ongeveer 12 jaar oud, leggen normaal 5 a 6 witte eieren net als alle holenbroeders-een schutkleur is immers in het donker niet nodig en onhandig! Ze worden om de dag gelegd in een broedblok, zonder nestmateriaal op de bodem. Ze beginnen op het 2e ei te broeden. Ze broeden ongeveer 20 dagen (ik weet het niet precies meer want het is wel meer dan 20 jaar geleden dat ik grasparkieten had). Omdat ze op het 2e ei beginnen te broeden komen er eerst 2 jongen uit en vervolgens om de dag een jong. De jongen vliegen na ongeveer 5 of 6 weken uit en worden dan nog zo'n 14 dagen door de ouders (meestal het mannnetje) gevoerd. Het vrouwtje zit dan alweer opnieuw te broeden.

5.2 Geslachtsvaststelling

Hoe zie ik of mijn grijze roodstaart een mannetje of een vrouwtje is?

Voor een niet-kenner is het moeilijk te zien wat een man of een pop (vrouwtje) is. Poppen zijn in de regel donkerder, maar dan moet je dus meer vogels hebben om te vergelijken. Bij poppen in een kooi zie je vaak dat ze in ongeveer mei steeds in een hoek op de bodem van de kooi zitten (broedneigingen), mannetjes zijn rond die tijd vaak wat lawaaiïger en aggressiever. Als je het zeker wilt weten moet je de vogel laten sexen, dat kan met endoscopie (bij diverse dierenartsen in Nederland en België mogelijk) of met DNA-verenonderzoek.(Kan bijvoorbeeld door een veer op te sturen naar Australië (Gene DNA zie hun site). Dat kost denk ik ongeveer 40 gulden.

5.3 Leeftijd

Hoe kan het dat mijn stel grijze roodstaarten dat ik al 12 jaar heb nog nooit eieren heeft gelegd?

Mijn ervaring met grijze roodstaarten is dat het direct goed gaat of nooit. Echte grijze roodstaartkwekers (ben ik niet) doen de vogels in een klein hok zonder buitenvolière. Dit schijnt de resultaten nogal positief te beïnvloeden. Ik hou er zelf niet van; vind dat ze buiten in regen en zon moeten kunnen komen. Ze kunnen, zeker tot de vogel zo'n 25 jaar is, jongen voortbrengen. Eerlijk gezegd geloof ik er niets van dat een man na 10 jaar steriel zou worden. Dit zou natuurlijk, net als het niet leggen van eieren, wel veroorzaakt kunnen worden daar slechte en eenzijdige voeding. Ik geef mijn papegaaien altijd (dus elke dag), naast een niet te vet zaadmengsel (zonnepitten), een eetlepel eivoer. Daarnaast fruit en grit. Vitamine E bevordert de vruchtbaarheid. Een flesje (door het drinkwater) kost bij de HEMA f 4,95 (let op in een flesje voor katten zit voor dezelfde prijs 2x zoveel, let ook op uiterste verkoopdatum). ook groenvoer, zoals vogelmuur, bevat veel vitamine E.

5.4 Broedblokken

Ik wist niet dat ik nestmateriaal in het broedblok van mijn Forpussen moest doen, nu rollen de eieren alle kanten op. Heb jij suggesties?

Eigenlijk had je er spaanders, turf of nog liever bosgrond in moeten doen. Als je dat nu doet kan de vogel er wel eens in gaan wroeten zodat de eieren weg raken.

Als ik jou was maakte ik nu maar een vierkantje van dik spaanderplaat (2 cm bijv) in precies dezelfde maten als de bodem van het broedblok. In het midden moet je dan met de beitel of guts een kuiltje van ca 1cm diep. Als je de eieren daarin legt blijven ze bijeen (je hebt nu kans dat de eieren gaan rollen en deels onbebroed blijven, je kunt overigens na een dag of 5 al met een schouwlampje zien of ze bebroed zijn. Spaanderplaat is ook nog eens zachter dan gewoon hout, waardoor de kans dat er bij het heen en weer rollen van de eitjes er deuken in komen kleiner wordt.

Je kunt ze er uit halen als ze onbevrucht zijn of beschadigd. Dan leggen ze wel opnieuw.

Ik heb een paartje Forpussen, krijg ik geen vechtpartijen als ik er een broedblok in hang?

Als je zeker bent dat je een koppeltje hebt, is het geen enkel probleem er een broedblok in te hangen. Welke forpus heb je? Ik denk coelestis. Ze leggen zo'n 5 eitjes. Als de jongen uitvliegen leggen ze opnieuw. Zodra de jongen zelfstandig zijn (3 weken na het uitvliegen) moeten ze er bij weggehaald worden omdat er anders wel problemen kunnen ontstaan.

7. Diversen

Waarom krabt onze papegaai krabt zich steeds bij zijn oor?

Ja, dat zou wel eens een gewoonte kunnen gaan worden. (Ik ga er van uit dat er geen sprake is van een of andere mijt). Sproei je de vogel regelmatig? (niet vernevelen, maar echt onder de lauwe douche) het zou kunnen zijn dat er een veertje niet door de huid wil komen. Dan kan er op den duur wel een veerfollikelontsteking gaan ontstaan. Regelmatig sproeien is goed voor het doorkomen van de veren en het verpulveren van de veerschachten, kortom voor een mooi en gezond verenpak. Overigens heb je dan ook minder last van stof en stank). Als het niet over gaat moet je even naar een goede, in vogels gespecialiseerde, dierenarts gaan.

Ik wil graag een uitvoerige uitleg over alle aspecten die bij het houden van een paartje Blauwgele Ara's aan de orde komen.

Het is haast niet doenlijk hier een compleet antwoord te geven. Voor een uitvoerige uitleg adviseer ik je een goed boek te kopen. Toch zal ik een en ander uiteenzetten: Ze eten papegaaienvoer, fruit, eivoer. Ook grit en water moet worden verstrekt. De verzorging is verder niet het grootste probleem. Als ze een nachthok (bijvoorbeeld 1 bij 1.5 meter) hebben en een volière van bijv. minimaal 4 m lang en 1 m breed redden ze zich zelf, ook in de winter. Als het echt te koud is kunnen ze tijdelijk in het nachthok worden opgesloten. Als ze buiten kunnen komen hoeven ze niet gesproeid te worden; ze gaan wel in de regen zitten. Aanschafmogelijkheden zijn er voor de blauwgele Ara genoeg. Het goedkoopst zijn de oorspronkelijk geïmporteerde vogels. Zelf zou ik die overigens niet nemen (kans op ziektes, aan het goede voer wennen, wild, etc). Voor meer informatie kunt natuurlijk ook eens bij een liefhebber gaan kijken.